Diabetológia

Dr. Móczár Csaba

Rendel:

Péntek:  

Telefonszám:

76/415-286

Időpont egyeztetés  szükséges a 76/415-286 telefonszámon munkanapokon hétfő, szerda, péntek: 8.00-12.00 és kedd, csütörtök: 13.00-17.00 közötti időpontban.

NEAK által finanszírozott szakrendelés.

Szakrendelés helye: Egészségház, földszint, ügyeleti rendelő

 

 Diabétesz Klub indul Lajosmizsén az Egészségházban

 

 

Kedves Betegeink, Hozzátartozók, Érdeklődők!

 

Örömmel értesítjük Önöket, hogy 2018.10.01-én 16-17 óra között elindul Lajosmizsén a Kecskemét Járási Egészségfejlesztési Iroda (EFI) szervezésében a Cukorbeteg Klub. A foglakozások kétheti rendszerességgel várják az érdeklődő cukorbetegeket, de várjuk a betegek hozzátartozóit is.

 

A klub elsősorban a felnőttkori (2-es típusú) diabétesz kérdéseivel foglalkozik, de igény szerint a gyermekkori cukorbetegség speciális témaköreit is beillesztjük a tematikánkba. A klub-foglalkozások során szót ejtünk a betegség kialakulásáról, tüneteiről, milyen vizsgálatokkal erősíti meg a kezelőorvos a diagnózist illetve a gondozás során milyen vizsgálatokat végzünk.

 

A cukorbetegség diagnózisa az addigi életmód megváltozása mellett komoly lelki terhet is jelent. Ennek feldolgozásában is igyekszik az EFI mentálhigiénés csoportja segítséget nyújtani.

 

Mit ehetek és mennyit? Ezek a kérdések nap, mint nap felmerülnek a cukorbetegink fejében. Komoly hangsúlyt szeretnénk fektetni a foglalkozások során a dietetikai ismeretek átadására. Hogyan vásároljunk, hogyan készítsük el az ételeinket, hogy a vércukor-szint ne emelkedjen?

Igyekszünk a mozgás jelentőségét is hangsúlyozni a foglalkozásokba beiktatott gyakorlatok bemutatásával. A betegség gyógyszeres kezelésének ismertetése alapvetően a kezelőorvos feladata, de diabetológus szakorvos segítségével szeretnénk átadni a lényeges tudnivalókat a gyógyszeres és inzulin kezeléssel kapcsolatban. Szót ejtünk arról, hogy speciális élethelyzetekben hogyan lehet a diétát és az esetleges gyógyszeres kezelést megoldani.

 

Mi az értelme, hogy jól kezeljük a cukorbetegséget? Milyen következményei lehetnek a betegségnek hosszú távon? Külön foglalkozásokon tárgyaljuk a diabétesz késői szövődményeit, hogyan tudjuk elkerülni azokat. Ha már kialakultak, hogyan tudjuk minél előbb felismerni őket.

 

A foglalkozásokat az adott témakörre specializálódott szakemberek- diabetológus szakorvos, egyéb szakorvosok, dietetikus, gyógytornász, mentálhigiénés szakember - fogják tartani. Az adott téma bemutatását követően szabadon lehet kérdezni az előadónktól.

 

Várunk minden kedves érdeklődőt!

dr.Móczár Csaba

szakmai vezető

„EFOP-1.8.19”