Tájékoztató a COVID-19 oltásokról terhességet tervező, várandós vagy szoptató anyák számára

2021-05-27
Adminisztrátor
470
A várandósok és a szoptató anyák COVID-19 elleni védőoltásával kapcsolatban egyre több kedvező nemzetközi tapasztalat áll rendelkezésre. Ezek figyelembevételével került kialakításra a magyarországi ajánlás a Szakmai Kollégium Infektológiai Tagozatának javaslata alapján.
A COVID-19 megbetegedés általános kockázata alacsony, a terhes nőknél ez a kockázat viszont fokozott. Nagyobb a COVID-19 betegségben szenvedő terhes nőknél a kockázata a terhességgel kapcsolatos szövődményeknek, például a koraszülésnek, mint a fertőzésben nem szenvedő terhes nők esetében.
A várandósok és a szoptató anyák COVID-19 elleni védőoltása esetén mindig egyedi mérlegelés szükséges. Minden esetben javasolt, hogy a várandós, illetve szükség esetén az oltóorvos egyeztessen a szülész- nőgyógyásszal és/vagy kezelőorvossal a COVID-19 elleni védőoltás lehetőségéről.
Azon hölgyek is felvehetik a védőoltást, akik a jövőben szeretnének teherbe esni.

Alkalmazható oltóanyagok
A Magyarországon jelenleg engedélyezett COVID-19 vakcinák közül a várandós és szoptató anyák oltására a Pfizer/BioNTech és a Moderna mRNS vakcinák alkalmazhatók. Ezen vakcinák esetén nem szükséges külön engedélyezési/ hatósági eljárás a várandósok és a szoptató anyák oltásához.
A jelenleg engedélyezett vakcinák nem replikálódó vakcinák, vagyis képesek immunválaszt létrehozni, de nem szaporodnak a gazdasejtben. Mivel a nem szaporodó vakcinák nem jelentenek kockázatot a szoptató nők vagy csecsemőik számára, úgy gondolják a szakértők, hogy a COVID-19 vakcinák sem jelentenek kockázatot, ezért a szoptató nők is kérhetik az oltást.
A Sinophram, valamint a Szputnyik V oltóanyag alkalmazása várandósság, szoptatás alatt ellenjavallt!

Oltási séma
A várandósok és a szoptató anyák oltása a következőképp javasolt:
az 1. oltásra a 12. terhességi hét után kerüljön sor, a 2. oltást pedig a terhesség 36. hetéig, vagy a várható szülés előtt 4 héttel kaphatja meg, míg a szoptató anya a szülés után 2 héttel.
Mellékhatások jelentkezhetnek bármelyik védőoltás esetében, különösen a 2. adag beadását követően. Terhes nők nem számoltak be más mellékhatásról, mint a nem terhes nők. Amennyiben oltást követően láz lépne fel lázcsillapítás szükséges.
Az oltást igénylő várandós a vakcinainfo.gov.hu honlapon történő regisztráció után a háziorvosánál jelentkezzen, aki gondoskodni fog az oltás megszervezéséről. A várandósnak minden esetben írásos belegyező nyilatkozattal kell megerősítenie, hogy kéri az oltást.
 
Lajosmizse, 2021. május 26.
Józsáné dr. Kiss Irén
intézményvezető