Fizioterápia

2020-12-15
Adminisztrátor
1256
naptar

Rendelés

Hétfő: 12:00-16:00
Kedd:10:00-18:00
Szerda:08:00-12:00
Csütörtök:08:00-17:00
Péntek:07:00-15:00

Telefonszám

76/556-232


A fizioterápiás kezelésekre a beteg csak szakorvosi beutalóval (kezelőlappal) érkezhet!
A rendelésen történő megjelenéshez előzetesen személyesen vagy a 76/556-232 telefonszámon időpontot kell kérni.
A kezelések szakorvos (fizioterápiás, rehabilitációs, traumatológus, rheumatológus, ortopéd, neurológus) által kezelőlapon előírt paraméterekkel vehetők csak igénybe.
NEAK által finanszírozott szakrendelés.

Kezelések:

Elektroterápia, Galvánkezelés
A kezelendő testrészre helyezett műanyag elektródán keresztül jut a megfelelő feszültségre lecsökkentett elektromos áram a test szöveteibe. A bőrfelület és az elektróda közé nedves anyag (textil, szivacs) kerül. Így akadályozható meg az elektromos áram okozta égési sérülés. Az elektródákat az esetleges elmozdulás megakadályozása végett gumiszalaggal rögzítik (stabil galvánkezelés). A kezelt testrészen bizsergő áramérzés és átmeneti bőrpír alakul ki. Kezelés közben az áram erősségét – a beteg visszajelzése alapján – az asszisztens állítja be. A kezelés hatására a kezelt testrészen javul a vérkeringés, a gyulladás okozta káros szöveti nedvek felszívódása gyorsul, csökken az izomfeszülés, enyhül a fájdalom.
 
Szelektív ingeráram
Idegsérülés vagy tartós mozgáshiány miatt meggyengült izom, ill. izomcsoport erősítésére szolgáló kezelés. Az áramhatás itt szaggatottan érvényesül, és jól látható izom összehúzódást vált ki. Kivitelezése a fent leírtakhoz hasonlóan történik.
 
Diadinamikus áramkezelés
Kombinált galvánáram kezelésnek fogható fel, amely a galvánáram kezeléssel megegyező hatásokat vált ki.
 
TENS
Bőrön keresztül alkalmazott ingerrel hat az idegrendszerre. Különösen idült fájdalom (idegfájdalom is) csillapítására hasznos eljárás. Elősegíti sebek, különböző eredetű fekélyek, felfekvések gyógyulását is. A kisméretű, egyszerűen üzemeltethető készülékkel a beteg otthonában is – akár naponta többször - elvégezhető a kezelés.
 
Iontoforézis
Kis és középfrekvenciás áram segítségével – a bőrön át gyógyszerionokat lehet a szervezetbe bejuttatni. Az iontoforézis megvalósítására akár galván-, akár ingeráram, akár polaritással rendelkező 50-100 Hz-es szinuszfélhullámokból álló interferenciaárammal lehetséges.
 
Interferencia
A kezelés során a középfrekvenciás áram fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, anyagcsere javító, izomspazmus oldó, keringés fokozó hatását használjuk ki. A beteg a kezelendő testrész szabaddá tétele után kényelmesen elhelyezkedik a kezelőágyon. Az asszisztens a szakorvos által a kezelőlapon megjelölt testrészre felhelyezi az elektródákat (javaslattól függően lap, illetve vákuum elektróda alkalmazását tudjuk biztosítani) és lassan, fokozatosan belopódzik az elektromos árammal a szervezetbe, majd a kiírt kezelési idő lejárta után fokozatosan csökkentve az áram erősségét, befejezi a kezelést. A kezelt bőrfelületet talkummal behinti. Kezelés után a köztianyagot fertőtlenítjük. A kezelések számát, időtartamát, az elektródák fajtáját és a kezelés fizikai paraméterét (frekvencia) mindig a szakorvos írja elő.
 
Ultrahang kezelés
A kezelt testfelületen körkörösen mozgatott kezelőfejből kibocsátott – az emberi fül által nem érzékelt - hullámok a szervezetben elnyelődnek. Hatásukra értágulat, helyi vérkeringés fokozódás, a feszes izomzat ellazulása jön létre. Jól használható fájdalomcsillapításra és heges, merev szövetek fellazítására, fájdalmas izomcsomók eloszlatására. A kezelés közvetlenül a bőrfelületen történik. A kezelt bőrfelületet speciális géllel vagy gyógyszert tartalmazó kenőccsel kenik be (ez utóbbi esetben a kezelést sonoforézisnek nevezzük).
 
Nem végezhető elektroterápia illetve ultrahangos kezelés az alábbiak esetében:
  • Lázas állapot, fertőző betegség
  • Rosszindulatú daganatos betegség (kivéve: TENS)
  • Pacemaker viselés
  • Sérült, gyulladt bőrfelületen
  • Vérzéses állapot
  • Terápiával nehezen beállítható elmebetegség