Szociális távfelügyeleti szolgáltatás

2020-12-21
Adminisztrátor
759

Egészségügyi távfelügyelet. Szociális távfelügyelet. Közbiztonsági távfelügyelet. Többféle elnevezéssel is jelölik az Ercsi Alba Perzekútor Kft. szolgáltatását, amelyről Olvasóinkat tájékoztatjuk.

Az elmúlt év decemberétől Lajosmizsén bevezetett, a mai csúcstechnikákat alkalmazó szolgáltatás valójában mindhárom egyszerre, mert rosszullét, támadás, vészhelyzet esetén egy mobil segélyhívó jelzőkészülék karóráján lévő nyomógomb megnyomásával azonnal segítség kérhető. Az itt élő emberek, idősek, betegek védelme érdekében a Lajosmizsei Önkormányzat támogatja e szolgáltatás kiépülését városunkban.
A modern készülékeknek és a nap 24 órájában működtetett diszpécserközpontnak köszönhetően egyetlen gomb megnyomásával kérhető a segítség. A probléma beazonosítását követően, a diszpécserközpont munkatársa intézkedik és hívja elsősorban a biztosított személyt vagy annak hozzátartozóját, ha kell az orvosi ügyeletet, mentőt, ha kell a rendőrséget, vagy a tűzoltóságot. A felsőlajosi emberek védelme érdekében a Felsőlajosi Önkormányzat is támogatja e szolgáltatás bevezetését, községükben.
Előzmények: Intézményünk ellátta az elmúlt 10 évben a jelzőrendszeres házi segítségnyújtást. E szolgáltatás legutóbb 32 fő lajosmizsei és 5 fő felsőlajosi idős gondozását jelentette. A jelzőrendszeres készülékeink elavultsága, a gyakori javításuk és a teljes hálózati lefedettség hiánya szükségessé tették e közszolgáltatás változtatását, amelynek célja mindenképp a modernizálás és a szolgáltatási tartalom javítás. Régóta kerestünk egy jobb, biztosabb rendszert. Az elmúlt év októberében, a Kecskeméti Rendőrkapitányság által szervezett fórumon ismerhettük meg a VARIO MEDCARE készüléket és a Rendőrség által is javasolt szolgáltatást.
 A „VARIO MEDCARE a mobil Egészségőr” készülék személyfelügyeletre, személyvédelemre, terápiakövetésre, távgondozásra és hagyományos telefonszolgáltatásra alkalmas. A magyar fejlesztésű hardwarrel és softwarrel rendelkező magyar terméket az országban több helyen, az idősgondozásban is sikeresen alkalmazzák. Kialakított rendszere, diszpécserközpontja alkalmas 24 órás feladat ellátásra és a készülék vészhívó funkciója következtében a krízishelyzetek kezelésére.
A fórumon már működő rendszerek kedvező tapasztalatait is hallhattuk. Az Ercsi Rendőrkapitány Úr kiemelte, hogy a készülék képes a kétoldalú kommunikációra. E funkciója következtében, a vészhívó gomb megnyomását követően a védett személy és a diszpécserközpont közötti kommunikáció függvényében azonnal riasztható a Rendőrség, amely a helyszínre kivonul, s az megteszi a szükséges intézkedéseket. Kiemelte, hogy e készüléknek, és működtetésének köszönhetően csökkent a bűncselekmények elkövetése városukban. A fórumot szervező Kecskeméti Rendőrkapitányság is kezdeményezi, támogatja e készülékek használatát, elterjedését. A fórumon az is elhangzott, hogy a diszpécserközpont orvost, mentőt hív, vagy operátoruk más, szükséges intézkedéseket tesz.
A lajosmizsei és a felsőlajosi bevezetés érdekében a Kft. és az Önkormányzatok között együttműködés született. Intézményünk feladata: Ha kommunikáció nincs a védett személy és a diszpécserközpont között, s a hozzátartozó sem elérhető, vagy nincs, akkor Intézményünkkel szerződésben lévő szociális gondozó felkeresi lakásán a biztosított személyt. A szociális gondozók: Nappal Papp Andrea, Nagy Miklósné vagy Pongrácz Alfrédné, 16.00-tól éjszaka, vagy hétvégén Fejesné Gajdácsi Irén, Balis Lászlóné vagy Király Gézáné. Személyi változás esetén az új munkatársat bemutatjuk. Kérjük, hogy más személyt ezzel az indokkal lakásukba ne engedjenek be!
A lajosmizsei emberek egészségének védelme, az egyéni- és közbiztonság fokozása érdekében, az előzmények ismeretében döntött a Lajosmizsei Önkormányzat arról is, hogy biztosítja a felsorolt  gondozónők foglalkoztatási költségeit, s ha szükséges, segít a szolgáltatási  díj megfizetésében is.
Hol igényelhető a készülék? Hol kaphatnak az érdeklődők felvilágosítást?
Perzekútor operátor: A 30/729-5363, 25/491-001 telefonszám hívásával telefonon, de egyeztetett időpontban személyesen is állnak rendelkezésre. További információk: www.perzekutor.hu honlapukon.
Az Egészségházban a tájékoztatásra kijelölt munkatársunk Papp Andrea, akit munkaidőben személyesen felkereshetnek, vagy 76/556-189 tsz. 214-es mellékén hívhatnak. Munkatársunknál is lehet jelezni a készülékigényt, az új készülékeket kiadja, segítséget nyújt használatukban.