Területi védőnő

2020-12-14
Adminisztrátor
3
3362

A védőnői szolgálat tevékenysége

A védőnők az egészségügy sajátos határterületén, önállóan, a különböző társszakmák képviselőivel együttműködve látják el a törvények és jogszabályok, módszertani útmutatók és a szakmai irányítás által meghatározott feladataikat. Magas szintű és sokoldalú képzettségük teszi alkalmassá a sokrétű feladatok ellátására a védőnőket. Tevékenységük során az alapellátási rendszerek különböző pontjai összefonódnak, mintegy összefogva az egyén, a család érdekében a különböző szakterületek által végzett munka eredményét.
A védőnők strukturálisan az egészségügyi alapellátás részeként a területen, a különböző szintű oktatási intézményekben a prevenció terén tevékenykednek, de részt vesznek a szociális alapellátásban, a gyermekvédelemben, a civil-karitatív szférában is.
Lajosmizsén 4 területi védőnő és 1 iskolavédőnő dolgozik.1 területi védőnő csatolt községet is ellát.
területi védőnők fontos életszakaszoknál vannak jelen a család életében, így a várandóság alatt, az újszülött fogadásánál, a családi élet kialakításánál, vagy amikor a gyermekük óvodába vagy iskolába készülődik.
Az iskolai védőnő a 6-18 éveseket látja el. Feladata az egészségmegőrzés érdekében való tevékenykedés. Közreműködik az előírt szűrővizsgálatok, a védőoltások megszervezésében és lebonyolításában. Szorosan együttműködik az orvoson kívül pedagógusokkal, szülőkkel, szakemberekkel és civil szervezetekkel.
A védőnői ellátás az alapellátás része, mindenki számára ingyenes szolgáltatás.
 
2015. június 13-án megalakulásának 100. évfordulóját ünnepelte a Magyar Örökség- díjas Védőnői Szolgálat!